Kodenavn Apollo

 

 

 

 

 

 

Synske

Ett år etter gravåpning - sommeren 1963 - henvendte familien Hassel seg til Inga Tamnes på Brekken ved Røros. Spørsmålet var om hun kunne fortelle dem hva som hadde skjedd med Lyder. Det var Lyders bror, Daniel, og hans kone Karen Hassel som reiste og snakket med Inga Tamnes. Den synske merket av på et kart stedet hun mente han lå oppe på fjellet, men dette kartet finnes ikke i dag. Inga Tamnes skal ha sagt: "Han som hoppet ut kom ned i live." Karen skal ha sagt at hun ønsket at svigerfaren Johan skulle få leve så lenge at han fikk et svar. Til det svarte Inga Tamnes at "det skal du ikke ønske, for det blir langt fram i tiden før det blir noe oppklaring."

 

Gravfunn

Tidlig på 90-tallet ble det funnet en gravhaug i Trongsundet i Verran, og dette skapte nye spekulasjoner og presseoppslag. Høsten 1992 besluttet daværende lensmann i Mosvik og Leksvik, Per Rostad, å foreta en åpning av den mystiske gravhaugen, - Vi fant ingenting i graven. Verken beinrester eller gjenstander av noe slag. Trolig dreier dette seg om en grav fra tidligere tider. Hvor gammel den er, er umulig å fastslå, sa Rostad til Fosna-Folket etterpå.

 

Leting i 2008

Høsten 2008 engasjerte en mann bosatt i Hasselvika en klarsynt dame som han hadde møtt på en alternativmesse i Trondheim. Den klarsynte damen hadde ut fra et kart pekt ut stedet hvor Lyder skulle ha landet. Stedet var ved noen dammer i nærheten av Fiskløysa. Hun merket et kryss i aktuelt område ved den nordligste dammen. Det ble foretatt graving der, men ingenting ble funnet. Den klarsynte mente at Lyder hadde hoppet ut og under landingen hadde han skadd seg slik at han ble lam. Blant annet oppga hun at han hadde brukket høyre leggbein. Etter dette skulle han ha blitt funnet og fraktet til Fines kirkegård hvor han ligger og venter på å bli funnet.

 

Leting i 2011

Selv mener Asbjørn Hansen at Lyder trolig har landet i Verranfjellene og omkommet der. I fjor ledet han en manngard på seksti interesserte med metalldetektorer opp i fjellene for å lete etter spor etter motstandsmannen. Han kom også over beinrester, som skuffende nok viste seg å stamme fra sau.

 

Desertering?

En annen mulighet kan være at Lyder deserterte, at han stakk av. Uavhengig om han hadde med seg 20.000,- kroner eller 70.000,- kroner, var det mye penger på den tiden, påpeker Asbjørn Hansen. Pengene kunne ha vært en meget god start på et nytt liv. Han hadde allerede en ny identitet.

 

Falske identitetspapirer hadde han i sin besittelse, sannsynligvis utsedt på navnet Oskar Olsen. I boka om dekorerte personer fra krigen ligger det ikke ved noen innstilling når det gjelder Lyder Hassel. Instillingen er et notat om hvorfor personen har gjort seg fortjent til de forskjellige medaljer. At det ikke foreligger noen innstilling på Lyder, blir av enkelte oppfattet som noe spesielt. Kan det være at Forsvaret dekker over noe? Hva med Lyders fortid i utenriksfart? Kan han på noen måter ha blitt vervet av andre lands e-tjenester under sitt arbeid i utenriksfarten? - Dette blir bare spekulasjoner. Selv er jeg nokså sikker på at levninger og utstyr etter Lyder Hassel fortsatt ligger oppe i fjellet, sier Asbjørn Hansen.

(Uttdrag fra Ukeadressa, Lørdag 3.juli 2010.)

 

Familien har etter krigen mottatt Frihetsmedaljen og Krigsmedaljen fra kong Haakon og et diplom i 1946 fra den britiske kong Edward som takk for hans store og heltemodige innsats i kampen for frigjøringen av landet i krigsårene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leteaksjon 4. og 5. juni 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til hjemmesiden